pühapäev, 11. mai 2014

Risoto primavera

Kokakool vol 8 - põhiroog.

Et saada head risotot, tuleks alustada puljongist. Allolev on ülimalt lihtsa valmistusviisiga. Mida kauem keedad, seda maitsekama saad.

Aedviljapuljong Caldesi pere moodi(3L):
1 väiksem sibul, puhta koorega!
1 porgand, pikkupidi pooleks lõigatud
1 suur tomat, otsale rist peale lõigata,
1 loorberileht
pundike petersellivarsi
4 sellerivart
12 musta pipra tera
3l külma vett
~1 tl soola

Pane kõik ained potti, lisa külm vesi ja kuumuta keemiseni. Alanda seejärel kuumust ning keeda mõõdukalt 30min-1 tund. Seejärel sõelu hoolikalt.

NB - säilib külmikus hermeetilises nõus kuni 3 päeva.

Risotto primavera alla Caldesi (6-le)


250g noort porrulauku
1dl oliivõli
20g võid
400g carnaroli (või arborio) riisi
1,5dl valget veini
3spl hakitud peterselli (võid lisada ka münti)
150g värskeid aedube (võib ka külmutatud)
250g värskeid herneid (võib ka külmutatud)
500g spargleid
75g külma võid
~100g parmesani juustu (või Grana Padano´t)

Valmista ette sparglid – puitunud otsad (ja vajadusel ka koored ) viska ülal olevasse puljongivette. Lõika spargli nupud ja jäta eraldi ootele, ülejäänud varred tükelda ~1cm juppideks ning lisa herneste ja väiksemaks tükeldatud aedubade juurde.
Eemalda porru rohelised osad, murra väiksemaks ning viska ka need puljongivette. Tükelda porru valge osa võimalikult peeneks (nagu riisitera) ning kuumuta neid õli-võisegus, aegajalt segades ligi 8min ehk kuni pehmenemiseni.
Lisa riis ning kuumuta segades mõned minutid. Kui riis on kaetud rasvakihiga (kuid mitte värvi muutnud), lisa vein ja kuumuta segades kuni see on aurustunud.
Nüüd alusta kulbihaaval puljongi lisamist – kui segamise käigus tekib potipõhja „nähtav poolkuu“, lisa uus puljongikogus.
Kui riis on poolpehme lisa oa-herne ja sparglisegu ja petersell ning sega läbi. Keeda risotot, puljongit sobivate aegade tagant lisades, kuni see on pinnalt pehme kuid sisu veel „al dente“. Siis lisa spargli õrnad nupud ja jäta mõneks minutiks järelkuumusele.

Lõpuks lisa väikesteks kuubikuteks tükeldatud külm või ja 2/3 hästi peenelt riivitud juustust ning sega roog hästi läbi. Kontrolli maitsestust ning serveeri  järelejäänud juustuga ülepuistatult, soovitavalt kuumadest serveerimisnõudest.

allikas: Kaie Mei

Kommentaare ei ole: